Welzijn Houten woensdag 7 december 2022

Welzijn Houten 7 December 2022

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Welzijn Houten woensdag 7...

Op vrijdag 7 december hebben Isolde Vega en Hilde Schijf met achter de knoppen Jon Nellestijn, weer een mooie WelZijn Houten! voor u gemaakt.
In het eerste uur van de uitzending een aflevering van Houten Leest! aan bod. Een keer per maand hebben we het met elkaar over boeken, met als doel andere Houtense luisteraars enthousiast te maken over boeken en lezen. Vandaag is te gast Marion van Voorst. Een heel veelzijdige lezer en al heel lang woonachtig in Houten. Ze leest ontzettend veel, wel zo’n vijf boeken per week en heeft een heel veelzijdige smaak. Marion wil graag een lans breken voor boeken waarin sprake is van een warme sfeer, een spannend verhaal en een goed einde. Als voorbeeld bespreekt ze het boek van Jenny Colgan, Kerstmis in het cup cake café. Dit jaar verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. De eigenaresse van het cup cake café moet een moeilijke beslissing nemen als haar vriend naar New York verhuist. Een heel warm invoelbaar verhaal, waarin warm haardvuur en lekker eten rondom kerst een extra veilige sfeer creëren. En met een bijzondere plot. Achterin staan de recepten zodat je zelf ook aan de slag kunt. Deze schrijfster heeft een reeks boeken uitgebracht over het cup cake café, heerlijke boeken om in de maand december te lezen.
Het tweede boek in de uitzending is Fresia’s voor mevrouw Brak, uitgegeven bij Van Oorschot. Schrijfster Jannetje Koelewijn beschrijft de laatste jaren van het leven van haar ouders. Haar ouders zijn gescheiden, wat ongebruikelijk in het christelijk orthodoxe milieu waarin zij zijn opgegroeid. Haar moeder, dementerend en op leeftijd, kan zich niet meer herinneren dat zij is gescheiden van haar man. Beiden verblijven in hetzelfde verzorgingshuis en zien elkaar dagelijks. Vader is een echte potentaat, moeder heeft zich in haar huwelijk proberen los te maken van haar echtgenoot door te studeren en een eigen weg te zoeken. De beschrijvingen van de gesprekken met de ouders door dochter Jannetje zijn invoelend en hebben een wat observerend karakter. Het blijft verbazen dat dochters zich zo intensief om beide ouders blijven bekommeren, hoewel ze ogenschijnlijk niet kunnen terugkijken op een heel liefdevolle jeugd. Herkenbaar verhaal voor een hele generatie die is opgevoed met de waarden en normen van de christelijke orthodoxie.
Alle besproken boeken zijn natuurlijk verkrijgbaar in de boekhandel of in de bibliotheek.

In het tweede uur van WelZijn Houten! van woensdag 7 december was Consulent Inburgering, Naima Zarradouni, te gast in de studio. Sinds dit jaar (2022) is de gemeente verantwoordelijk voor de inburgering van statushouders. Naima heeft ons meegenomen in de reis die vluchtelingen moeten maken voordat zij in onze gemeente kunnen starten met inburgeren en wat dat inburgeren inhoud. Het belangrijkste doel van inburgeren is dat deze nieuwe Nederlanders participeren in onze samenleving; dat kan door werk, opleiding maar ook door vrijwilligerswerk. Vluchtelingen uit Oekraïne vallen niet onder de Wet Inburgering omdat Oekraïene deel uitmaakt van Europa. Naima ze incidenteel hen wel doorverwijzen naar de juiste instanties.
Participeren – meedoen – is belangrijk voor mensen en hun gevoel van eigenwaarde;  dat geldt zeker voor nieuwe medelanders. Naima is trots op hoe wij het in Houten doen met de statushouders maar ze heeft nog wel een wens: meer aandacht voor het geestelijke welzijn van deze mensen; vele hebben veel meegemaakt waardoor verder gaan met leven moeilijk is.
Heeft u nog vragen voor Naima, stuur ons dan een mailtje via welzijn@omroephouten.nl en wij zorgen dat de vragen bij haar terecht komen.

Voor alle vragen en opmerkingen, ideeën voor onderwerpen in ons programma of als u zich wilt aanmelden als vrijwilliger bij Omroep Houten, kunt u ons mailen op welzijn@omroephouten.nl

 
Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love