DHIUA 9 mei 2020 met Axel Eerdman (HA!) en Eef Stiekema (VVD)

Daar Hou Ik U Aan 9 May 2020

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. DHIUA 9 mei 2020...


Axel Eerdman en Eef Stiekema bij DHIUA

Op zaterdag 9 mei 2020 stond DHIUA in het teken van de herziene sociale koers en de ruimtelijke koers van de gemeente Houten. Op 7 mei was de herziene koers besproken in een rondetafelgesprek met plaatsvervangend portefeuillehouder Kees van Dalen. Hij heeft deze portefeuille tijdelijk overgenomen van de vertrokken CU-wethouder Jana Smith-Visser. Volgens Eerdman deed Van Dalen dat uitstekend, ook al kon de herziene sociale koers worden vergeleken met een oude fiets.

Stiekema gaf aan dat de VVD twijfelt over het indienen van een amendement om te komen tot kredietplafonds. Doel is om de raad in positie te houden. Als het plafond bereikt is moet het college terug naar de raad. De verwachting van de VVD is dat door het instellen van plafonds er gedurende het hele jaar een goede vinger aan de pols wordt gehouden. Wel moest hij toegeven dat de gemeente geen “nee” kan verkopen omdat de beschikbare voorzieningen vaak wettelijke regelingen met een financieel open einde zijn. Stiekema was benieuwd waarop Eerdman wilde bezuinigen als er sprake zou zijn van overschrijding. Die gaf aan dat daar goed over nagedacht moet worden, maar concreter werd het niet.

Beide partijen zijn terughoudend als het gaat om extra acties rondom Covid-19, het Coronavirus. Deelnemen aan en het uitvoeren van landelijke regelingen is voldoende al had Stiekema geen enkel bezwaar tegen creatieve ondernemers en moest er ook ruimte zijn voor grotere terrassen, bijvoorbeeld op het Rond. De heren waren het eens dat het geld dat nodig is om de effecten van de crisis te verkleinen ergens vandaan komen, is het niet linksom, dan is het wel rechtsom, de laatste was de voorkeursvariant van Stiekema. Hij merkte op dat grote bedrijven zoals Heineken op hun beurt ook grote bijdragen leveren door hun afnemers (horeca) te steunen door bijvoorbeeld tijdelijk de huur kwijt te schelden en door bier terug te nemen waarvan vervolgens desinfectiemiddel gemaakt wordt.

Eerdman had twijfels over de participatie rondom de ruimtelijke koers in deze Corona-tijd. Volgens Stiekema zijn de mogelijkheden om te participeren voldoende. Bouwen aan de Doornkade is duurder, maar de VVD kiest voor het groen in Houten Oost.

Presentatie: Arthur Vierboom en Paul van Ruitenbeek
techniek: Jasper Joshua de Bruin.
Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love