Daar Hou Ik U Aan 15 feb 2020

Daar Hou Ik U Aan 15 February 2020

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Daar Hou Ik U...

Maria van de Looverbosch, Wouter van den Berg en Cora Gerritsen bij DHIUA op 15 februari 2020.

Presentatoren Bram Bosshardt en Paul van Ruitenbeek zaten op 15 februari klaar voor een uurtje Schalkwijkse politiek. Onderwerp was de Perenboomgaard in Schalkwijk die dreigt te sneuvelen ten gunste van woningbouw. Van de Looverbosch vroeg aandacht voor de natuur, voor de waterberging en vooral voor de historie van de bomen van deze boomgaard. Ze gaf aan niet tegen woningbouw te zijn, maar wel op deze haar dierbare locatie.

Van den Berg (SGP) zag in de dreigende teloorgang van de boomgaard een voorbeeld van de wijze waarop de gemeente de kans mist om integraal te kijken naar ruimtelijke opgaven. De locatie is onderdeel van een rode contour en daarmee al lang geleden aangewezen als plek waar gebouwd mag worden.

Volgens Gerritsen (CDA) is de race feitelijk al gelopen. Zij stelde in april 2019 vragen over dit onderwerp en vernam van wethouder Hilde de Groot dat dit nu eenmaal een consequentie is van de uitnodigings-planologie waar de gemeente voor heeft gekozen. Haar inzet is dan ook om de wensen van de omwonenden (die niet willen dat de boomgaard tegen de vlakte gaat) zoveel mogelijk mee te nemen in het plan. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat bestaande bomen een plek moeten krijgen na de herinrichting van de kavel.

Tot genoegen van alle aanwezigen werd het debat afgesloten met een mooi gedicht van Maria van de Looverbosch uit het boekje “Bomen, over Houten, Schalkwijk, Tull & ’t Waal en ’t Goy.”

Vervolgens werd in de uitzending stilgestaan bij het energieplan dat door de raad is aangenomen. Een motie van SGP en ITH om de kosten van de plannen die een periode van 5 jaar bestrijken, inzichtelijk te maken haalde het niet. Het is volgens Van den Berg en Gerritsen goed dat er een plan is gemaakt, ook al is er (nog) geen geld beschikbaar. Regeren is vooruitzien zo was het credo. In Houten is het politieke adagium “zonder dekking geen plan” nog niet doorgedrongen.
Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love