Daar Hou ik U aan! 20 maart 2021: Terugblik op referendum en Tweede Kamerverkiezingen

Daar Hou Ik U Aan 20 March 2021

  1. Home
  2. /
  3. Podcast
  4. /
  5. Daar Hou ik U...

In het programma Daar hou ik U aan! van 20 maart 2021 blikte presentator Paul van Ruitenbeek terug op het op 17 maart 2021 gehouden Houtense referendum en op de Tweede Kamerverkiezingen. Hij deed dat met Wouter van den Berg, de fractievoorzitter van de SGP en met Cora Gerritsen, de fractievoorzitter van het CDA. Er werd ook een korte reactie gevraagd en gekregen van Marcel van Gooswilligen, de fractievoorzitter van D66.

Er werd gestart met de Tweede Kamerverkiezingen. Wouter van den Berg was kandidaat nummer 6 voor de landelijke SGP-lijst en hij heeft daarom enthousiast campagne gevoerd. De SGP bleef stabiel op 3 zetels, dus Van den Berg blijft actief in de Houtense raad. Cora Gerritsen sprak haar teleurstelling uit over het landelijke resultaat van 14 zetels. Begrijpelijk is dat partijvoorzitter Rutger Ploum is opgestapt en de partij zal zich moeten herbezinnen op de toekomst.

Marcel van Gooswilligen vertelde dat D66 naar aanleiding van de uitslag van het referendum geen andere keuze ziet dan tegen het concept besluit over de Ruimtelijke Koers te stemmen, weliswaar met pijn in het hart. D66 roept de raad en het college op om opnieuw in gesprek te gaan met de inwoners, op zoek naar een alternatief voorstel met meer draagvlak. Hij vond de “tegen”-campagne niet altijd even genuanceerd. Van den Berg vond juist dat de leden van de coalitie en D66 en de PvdA er blijk van hebben gegeven onvoldoende verbinding te hebben met de eigen burgers. Het gaat nu niet alleen meer om de ruimtelijke koers, maar ook om de mate waarin de raad begrijpt wat de inwoners beweegt.

Cora Gerritsen gaf aan dat het met de uitkomst van het referendum moeilijk, zo niet onmogelijk is om voor te stemmen. Daar moet tot 30 maart, ook in coalitieverband, nog goed over worden nagedacht. Het door veel tegenstanders geschetste alternatief, bouwen in Oost, is minder makkelijk dan het lijkt vanwege onder andere het beleid van de provincie. Ten aanzien van de werkwijze van het college merkte zij op dat met name de stap om Oost niet te bebouwen en te kiezen voor Noord West niet voldoende met de raad is besproken en als een verrassing is gekomen. Op dat punt moet in de komende periode nader worden bekeken welke argumenten het college destijds voor deze keuze de doorslag gaven. Zij sprak haar waardering uit voor de werkwijze van Sander Bos, die als opvolger van wethouder Herman Geerdes met dit moeilijke dossier aan de slag moest.
Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love