Open Monumentendag 12 september

26 augustus 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Cultuur
  6. /
  7. Open Monumentendag 12 september

Wat lang niet alle inwoners en bezoekers van Houten weten, is dat onze gemeente rijk is aan cultuurhistorie. De Open Monumentendag, op zondag 12 september, is een uitgelezen moment om hier extra de aandacht op te vestigen.

Begin september wordt de gids voor Open Monumentendag 2021 in Houten huis aan huis verspreid. Het gaat die dag om een fietsbelevingstocht langs de uitgebreide Stelling van Honswijk. De fietstocht is maar 15 km, maar je kunt er bijna een ‘dag-vullend’ programma van maken. De gids bevat achtergrondinformatie, een beschrijving van de fietstocht met stopplaatsen en een routekaart.

Eiland van Schalkwijk
Dit jaar staat het Eiland van Schalkwijk centraal, en dan met name de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. U bent van harte uitgenodigd de forten te
bezoeken.  Houten staat vooral bekend als Vinex-gemeente en als Fietsstad. Maar Houten heeft ook een rijke cultuurhistorie. De gemeente Houten ligt net onder de Limes, de grens van het rijk waar de Romeinen 2000 jaar geleden hun beschaving hebben geïntroduceerd. Bij opgravingen zijn daarvan de nodige overblijfselen ontdekt. En wat dacht u van het Kromme Rijn- en rivierengebied? Aan de hand van het landschap is de ontwikkeling van onze samenleving daar nog steeds zichtbaar. En last but not least de Nieuwe Hollandse Waterlinie waarvan op het Eiland van Schalkwijk gelukkig nog veel bewaard is gebleven.

Fort Honswijk
Met onder andere de restauratie van fort Honswijk willen de organisatie dit weer zichtbaar en beleefbaar maken. Dit fort en haar omgeving is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat nog relatief goed intact is. De forten en hun omgeving geven vandaag de dag nog steeds een goede indruk van hoe ingenieus dit verdedigingswerk van de Waterlinie in elkaar stak. En ook hoe spannend het er kon zijn.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love