Oekraïense vluchtelingen naar centrale opvanglocaties

3 juli 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Oekraïense vluchtelingen naar centrale...


Vanaf maart zijn zo’n 100 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Houten. Dit gebeurde voornamelijk in gastgezinnen en Hotel Houten (van der Valk). Begin juli verhuizen de meesten naar één van de twee speciale opvanglocaties. Het leegstaande buurthuis ‘de Vuurtoren’ en het voormalige schoolgebouw aan het Merantihout zijn de afgelopen weken omgebouwd tot speciale woonunits, met gezamenlijke keukens, douches en toiletten.

Warm welkom door buurtbewoners
Op 1 en 2 juli werd op beide locaties een kennismakingsmoment georganiseerd door ‘vanHouten&co’. Bij de Vuurtoren kwamen 70 en bij het Merantihout zo’n 40 mensen samen. Kinderen hadden plezier op het springkussen en buurtbewoners knoopten gesprekjes aan met de Oekraïners. Buurtbewoner André uit de Mossen is blij voor de mensen uit Oekraïne. “Dat ze hier een eigen plekje krijgen en een stukje veiligheid”. Hij hoopt dat de buurtbewoners af en toe een bakje koffie met de Oekraïners kunnen drinken. Isa uit de Mossen gaf een mooie tekening aan Oekraïense leeftijdgenootjes Macha en Rula.

Bezichtigingen nieuwe woonunits
Op 20 en 22 juni konden de Oekraïners hun nieuwe woonplekken komen bezichtigingen en vragen stellen. Ze waren hiervoor persoonlijk uitgenodigd door gemeente Houten. In de avonden waren de omwonenden welkom om te komen kijken. Hierbij waren ambtenaren aanwezig om vragen te beantwoorden. Burgermeester Gilbert Isabella was er beide avonden ook bij. Een redelijk aantal omwonenden is komen kijken. Beide locaties zijn nog ‘under construction’. Er waren veel vragen. En er is ook nog veel onduidelijk. Dat zal gaandeweg beter worden.

Buurtbewoners Merantihout onaangenaam verrast
In het Hout voelen buurtbewoners zich niet serieus genomen door de gemeente. De schoolwoningen zouden worden omgebouwd naar woningen als de school zou sluiten. Dit is nu niet het geval. Er is best begrip voor de nood van de Oekraïense vluchtelingen, maar de communicatie over de tijdelijke huisvesting op deze locatie had beter gekund, aldus Buurtbewoner Margaret. Daarnaast vraagt ze zich af wat er gebeurt er als de opvang niet meer nodig is? Daar maken ze zich best wel zorgen over. De buurt vreest dat er in de oude schoolwoningen appartementen komen. Dat geeft extra druk op de schaarse parkeerplekken. Ook verwachten ze dat de contacten met appartement bewoners minder zijn.

Serviceclubs zetten meubilair in elkaar
Vrijwilligers van de Rotary en de Lions zijn de afgelopen en komende dagen druk met het in elkaar zetten van 100 bedden en kasten. Gemeente Houten rijkt volgende week de sleutels uit aan de nieuwe bewoners van de Vuurtoren en een week later aan die van het Merantihout.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love