Ode aan Tol Hansse bij Houtens Luisterlied met Martin

30 april 2022

Houtens Luisterlied met Martin zal op maandag 2 mei voor het grootste gedeelte in het teken staan van Tol Hansse.

Agelopen vrijdag (29-04) was het precies 20 jaar geleden dat deze kleinkunstenaar overleed.

Tol Hansse noemde zichzelf  ‘artistiek ondernemer’, want naast dat hij zelf liedjes schreef en zong (denk aan “Big City”, “Achter de rododendron” en “Hoofdpijn Reumatiek”), was hij vooral ook kunstschilder, componist, uitvinder, columnist, maakte hij hoorspelen en begon hij zijn carrière in de rockband ‘The Sharks’ en als trompettist bij Tom Manders (Dorus). Het schrijven zat hem in het bloed, want zijn vader was de bekende liedjesschrijver Jacques van Tol.

In 1978 ontving Tol Hansse een Gouden Harp, Edison, Gouden plaat voor “Big City” en een Platina plaat voor de LP “Moet niet zeuren”.

In deze uitzending blik ik terug op zijn muzikale carrière, horen wij ook nummers van Corrie van Gorp, zijn dochter Naomi en liedjes van anderen, op de teksten van zijn vader, Jacques van Tol (o.a. Wim Sonneveld, Robert Long, Claudia de Breij en Conny Vandenbos).

Verder heb ik een uitgebreid interview met zijn weduwe Esther van Tol, waarvan wij ook een nummer laten horen, dat door Tol is geschreven.

Tenslotte blikken wij natuurlijk ook vooruit naar hetgeen zich, de komende week, afspeelt in Theater aan de Slinger in Houten.

Houtens Luisterlied met Martin is maandag 2 mei van 17.00 uur tot 19.00 uur te horen op HoutenFM.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love