Middeleeuws kanon uit Culemborg tentoongesteld in het NMM

13 juli 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Middeleeuws kanon uit Culemborg...

Vrijdag 16 juli a.s. om 10.30 uur onthult mevrouw M. Wichgers, wethouder cultureel erfgoed Gemeente Culemborg, in het Nationaal Militair Museum (NMM) het kanon van Culemborg; een middeleeuws smeedijzeren kanon met een lengte van 3.70 meter. Het kanon lag tot voor kort in de Kasteeltuin in Culemborg. Om het te bewaren voor het nageslacht is besloten deze binnen te plaatsen en definitief tentoon te stellen in het NMM.

Middeleeuws kanon
Het middeleeuwse kanon, een veldslang, is circa 1928 gevonden in de Paardengracht en heeft daarna dienst gedaan als schamppaal, een buffer ter bescherming van een van de hoeken van de Zandpoort. De ouderdom wordt gesteld tussen 1490 en 1510. Het unieke van dit exemplaar is de lengte van 3.70 meter in verhouding tot de diameter (kaliber). Voor Nederland de enige bekende in deze afmetingen met deze datering. Na een periode op de binnenplaats van het St. Elisabeth Weeshuis te hebben gelegen, is hij later in de Kasteeltuin terechtgekomen. Daar lag hij jarenlang in weer en wind. Om verder verval te voorkomen is besloten het kanon binnen te plaatsen en tentoon te stellen in het NMM. Daar krijgt het kanon een plaats in het cluster over de vroege artillerie.

Kasteeltuin in Culemborg
Om het verhaal van de middeleeuwse artillerie te blijven vertellen wordt in de Kasteeltuin een replica geplaatst. Het affuit (onderstel) wordt gemaakt door leerlingen houtbewerking van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Nadat het kanon in 2019 in Culemborg werd opgehaald is deze eerst naar de bronsgieter gebracht. Een bronzen replica is één op één gegoten, inclusief de oneffenheden die op het origineel zijn ontstaan.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl of volg ons via Facebook en Twitter.


Lees verder

Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love