Mantelzorger: iedereen kan het zijn

3 oktober 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Mantelzorger: iedereen kan het...

‘Ik maak me wel eens zorgen dat als ik een ongeluk krijg of ziek ben, er niemand meer is die mijn buurvrouw bezoekt en de mantelzorgtaken van mij overneemt.’ Gilbert Isabella is niet alleen burgemeester maar ook – net als 4,4 miljoen andere Nederlanders – mantelzorger. Dit weekend heeft hij het aanmelden voor de jaarlijkse Mantelzorgwaardering in Houten ‘geopend’. Hij maakt graag tijd vrij om aandacht te vragen voor duizenden Houtenaren die zorg bieden aan hun naasten die vanwege een ziekte, beperking of aandoening hulp nodig hebben. Daarom gaat hij op de foto om de mantelzorgwaardering te promoten. Én deelt hij zijn eigen ervaringen als mantelzorger.

‘Mijn oude buurvrouw heeft geen familie en niemand anders die haar bezoekt en voor haar zorgt.’ Gilbert gaat wekelijks naar zijn vroegere buurvrouw die in een verzorgingshuis in Utrecht woont en helpt haar dan met het huishouden en biedt haar gezelschap. ‘Wanneer ik op bezoek ga maak ik een kopje koffie, schil fruit, verzorg planten, neem de vuile was mee naar huis, maar ik ben er vooral om een gesprek te voeren. Ik ervaar mijn mantelzorgtaken niet als zwaar, want ik doe het graag, maar ik moet er wel echt rekening mee houden in mijn planning. Het bezoek kan soms heel heftig zijn, want het is het enige moment in de week waarop zij dingen kan vertellen en dit zijn niet altijd de fijne dingen om te horen.’

Zorgen voor iemand anders kan heel mooi zijn, maar het kan ook bezorgdheid opleveren. ‘Ik heb niet het gevoel dat ik er alleen voorsta, maar in de praktijk komen de mantelzorgtaken wel alleen op mijn schouders neer. Als ik het niet zou doen, dan is er niemand die dit overneemt.’

Herken je jezelf in dit verhaal? Dan ben je waarschijnlijk ook mantelzorger. Of misschien herken je iemand uit je omgeving in bovenstaand verhaal. Een mantelzorger is iemand die voor een naaste zorgt omdat diegene hulp nodig heeft vanwege een (chronische) ziekte, beperking of aandoening.
Omdat de gemeente Houten en Steunpunt Mantelzorg Houten (onderdeel van ‘van Houten&co’) erkennen hoe belangrijk het is dat mensen voor elkaar zorgen organiseren ze jaarlijks de Mantelzorgwaardering. Dit is een blijk van waardering in de vorm van een verrassingspakket. In het
pakket zitten producten en cadeaubonnen van lokale winkeliers én een cadeaukaart die vrij te besteden is. Het pakket kan op zaterdag 26 november opgehaald worden in het gemeentehuis van Houten, waar die dag ook een informatiemarkt zal zijn. Op deze markt staan organisaties die
mantelzorgers bij kunnen staan met ondersteuning en advies.

Ben je een mantelzorger of ken je een mantelzorger? Meld jezelf aan of verras iemand anders met de Mantelzorgwaardering! Dit kan via de website www.vanhoutenenco.nl. Telefonisch aanmelden kan ook: 030-700 1525, bereikbaar op ma t/m do van 9.30-12.00 uur. Voor het aanmelden vul je alleen je eigen gegevens in. Als je iemand anders aanmeldt, dan hoef je alleen de naam en het adres van die persoon in te vullen.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love