Leuke uitjes voor Jonge mantelzorgers

4 april 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Leuke uitjes voor Jonge...

Een mantelzorger is een volwassene die zorgt voor een ouder iemand. Toch? Niet altijd. Ook een jongere is een mantelzorger als hij of zij opgroeit met een gezinslid met een langdurige ziekte, psychische aandoening of beperking. Jonge mantelzorger Naomi en jongerenwerker Daphne van Dijk van ‘van Houten&co’ vertellen er alles over. Én over de leuke uitjes die speciaal voor deze jongeren worden georganiseerd.

 

Jonge mantelzorger Naomi
Bijbaantje bij de bloembinderij, sporten, opleiding Maatschappelijk Zorg, leuke dingen doen met vrienden… Naomi is een jongere zoals vele anderen. Maar naast deze activiteiten is er nog een belangrijk aspect in haar leven, haar gehandicapte broer.  Naomi vertelt: “Ik heb een normale broer-zus relatie met mijn broer, we kunnen niet met en we kunnen niet zonder elkaar. Maar ik denk dat onze band sterker is dan bij andere broers en zussen, omdat ik hem ook verzorg.”

Een schone luier, haar broer in bed stoppen, uit bed halen, medicijnen toedienen en sondevoeding wisselen: een greep uit de taken die Naomi met regelmaat op zich neemt. Lang niet elke jonge mantelzorger voert (zorg)taken uit. Maar ook dan heeft het invloed om op te groeien met iemand die meer zorg of begeleiding nodig heeft dan gebruikelijk, vertelt jongerenwerker Daphne van Dijk: “Er is soms minder aandacht voor deze jongeren, omdat die gaat naar degene in het gezin die beperkt is. Ook moeten ze zich vaak meer dan een gemiddeld kind aanpassen. Daarnaast ervaren ze soms gevoelens van schaamte. Sommigen nodigen bijvoorbeeld liever geen vrienden uit wanneer ze een broertje met een gedragsstoornis hebben of een moeder met een psychische kwetsbaarheid die onvoorspelbaar kan reageren. Of ze voelen zich schuldig omdat ze na school iets leuks willen doen met vrienden, terwijl ze eigenlijk thuis moeten helpen.”

Waar kunnen deze jongeren terecht?
Daphne: “Het Jongerenwerk van ‘van Houten&co’ heeft een groep voor jonge mantelzorgers, waarmee we een paar keer per jaar een activiteit ondernemen. Van grotere uitjes zoals naar een pretpark, tot kanoën in de buurt, tot een leuke workshop.” Naomi kan hierover meepraten, ze gaat al jaren mee. “Naar bijvoorbeeld een pretpark gaan, gaat niet met ons gezin, want mijn broer kan niet in de attracties. Dus als er een uitje is speciaal voor jongeren zoals ik, dan is dat heel erg leuk. Mijn eerste uitje was naar de Efteling. Toen ik erover hoorde dacht ik: heel veel nieuwe mensen, sociaal contact… nee, dank je wel. Maar mijn moeder zei: ‘joh, dat is leuk. Ga gewoon mee!’ Ik heb heel hard gelachen die dag en veel nieuwe vrienden gemaakt.”

Daphne: “Jongeren ontmoeten anderen die in een vergelijkbare situatie zitten en dat geeft erkenning. Er wordt niet altijd uitgebreid over gepraat, maar ze weten het wel van elkaar. Ik denk dat het belangrijk is dat jongeren merken dat ze niet de enigen zijn die hiermee te maken hebben.”

Ga mee naar de Efteling!
Heb je ook een vader, moeder, broer of zus die ziek is of een beperking heeft? En lijkt het je leuk om mee te gaan met de mantelzorg-uitjes van het Jongerenwerk? Op zaterdag 21 mei 2022 gaan we weer naar de Efteling! Dankzij financiering van Gemeente Houten is deelname gratis. Meld je nu aan bij Daphne van Dijk, d.vandijk@vanhoutenenco.nl of bel naar 06-52785385.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love