Klimaatbestendigheid in Houten

24 augustus 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Klimaatbestendigheid in Houten

 

Regio Utrecht toont nieuwe kennis en praktische oplossingen om beter klimaatbestendig te zijn
Centraal thema tijdens het werkbezoek van de demissionair minister was klimaatadaptatie: hoe kunnen we ons meer aanpassen aan of wapenen tegen extreem weer? Tijdens haar werkbezoek opende Van Nieuwenhuizen samen met wethouder Bos de klimaatadaptieve proeftuin achter het Houtense gemeentehuis. Ook nam zij de resultaten in ontvangst van onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de ontwikkeling en uitvoering van klimaatadaptief beleid voor verschillende typen woonwijken in de regio Utrecht.

Uitvoeringsprojecten
De regio Utrecht heeft in 2019 een financiële bijdrage vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) gekregen. Met dit programma wil de overheid ons land klimaatbestendig en waterrobuust maken. De regio Utrecht heeft geld gekregen voor vijf uitvoeringsprojecten in verschillende wijken in de regio voor de aanpak van wateroverlast, hittestress, droogte en de gevolgen van overstromingen.

Concreet gaat het om de volgende project in Houten
De gemeente heeft de openbare ruimte achter het gemeentehuis ingericht als klimaatadaptieve proeftuin. Je ziet er voorbeelden van maatregelen om de stad klimaatbestendiger te maken. De openbaar toegankelijke proeftuin heeft als doel om bewoners en bedrijven te informeren, adviseren en bekend te maken met de mogelijkheden voor een klimaatadaptieve buitenruimte. Nu lopen 1.300 panden op 350 locaties in Houten de kans op waterschade na een extreme regenbui. De proeftuin laat praktische oplossingen zien die Houten gaat inzetten om waterschade te voorkomen en om regenwater vast te houden voor droge periodes en hergebruik.

Leren en elkaar inspireren
Tijdens het werkbezoek van demissionair minister Van Nieuwenhuizen overhandigde de Universiteit Utrecht haar de resultaten van twee jaar wetenschappelijk onderzoek. Hieraan is meegewerkt door 25 studenten, promovendi, universitair docenten en professoren van diverse faculteiten (Recht, Economie, Bestuur en Organisatie en Geowetenschappen). Hiermee zetten we als regio Utrecht naast de uitvoeringsprojecten in op het klaarstomen van een volgende generatie planmakers, juristen en leiders voor de grote maatschappelijke opgaven zoals klimaatadaptatie.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love