Kerstboomverbranding stopt, Houtenaren laaiend

4 oktober 2019

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Kerstboomverbranding stopt, Houtenaren laaiend

Je kerstboom inleveren voor een mandarijn en 0,50 cent om daarna te kijken hoe al die kerstbomen in de fik vliegen. Het was vast prik voor veel Houtenaren, maar in navolging van veel andere gemeenten stopt nu ook Houten met de traditionele kerstboomverbrandingen. Volgens het college wijst een peiling onder inwoners uit dat een overgrote meerderheid de verbranding het milieu te veel belast.

Aan RTV Utrecht laat wethouder Hilde Groot (GroenLinks) weten: “We krijgen al jaren rond de jaarwisseling klachten van inwoners over het verbranden van de kerstbomen”, Een aantal jaar geleden hebben we inwoners gevraagd of we er wel mee door moesten gaan. Toen bleek al dat veel mensen het geen goede oplossing vinden. Om te kijken of dat gevoel nog steeds leeft, hebben we recent een nieuwe peiling gehouden.
Uit deze peiling bleek dat  70% van de inwoners vóór het afschaffen van de kerstboomverbranding is.

Onbegrip
Op Facebook laten veel Houtenaren weten het niet eens te zijn met de beslissing, ‘juist deze traditie zorgt voor saamhorigheid in onze samenleving’, wordt veelvuldig genoemd in verschillende topics. Voorheen konden er op maar liefst 5 plekken in Houten kerstbomen worden ingeleverd en vond er die avond een verbranding plaats. Het evenement leek dan ook ongekend populair. Dat maar liefst 70% van de Houtenaren vóór afschaffing van de kerstboomverbranding is, kan er bij veel andere inwoners niet in. Online wordt er druk gespeculeerd over de representativiteit van de peiling. Houtenaar Ellen van Ooijen heeft zelf actie ondernomen en is een petitie gestart voor het behoud van de verbranding.

Burgerpanel:

Waar is deze 70% op gebaseerd? Vorig jaar heeft de Gemeente Houten het burgerpanel ingezet om inwoners te betrekken bij het opstellen van het klimaatplan. In 2040 wil Houten namelijk geheel duurzaam zijn. Daar horen beslissingen bij die Houten schoner maakt.
Tussen 15 november t/m 10 december 2018 konden Houtenaren uit het burgerpanel een vragenlijst rondom duurzaamheid en klimaat invullen.

Alle 1.382 leden van het Burgerpanel hebben deze ontvangen, 691 ingevulde vragenlijsten kwamen weer retour. Daarnaast zijn inwoners van Houten via diverse media opgeroepen om aan het onderzoek mee te werken. Via deze weg hebben nog eens 230 personen aan het onderzoek deelgenomen. Een respons van 50%.
De resultaten zijn uiteindelijk gewogen naar leeftijd, wijk en geslacht, zodat deze representatief zijn voor de gehele Houtense bevolking. Daarnaast is gekeken naar verschillen tussen groepen bewoners op basis van leeftijd, geslacht en bouwjaar woning.

Milieuvriendelijke verwerking:

In de peiling konden inwoners hun mening geven over kerstboomverbranding door de volgende vraag te beantwoorden:

29. Hoe zou u in de toekomst de kerstbomen willen laten verwerken in Houten? Toelichting: Houten is één van de weinige gemeenten waar nog traditionele kerstbomenverbrandingen in de openlucht plaatsvinden. Bij de verbranding komen echter milieuschadelijke stoffen vrij. Er zijn milieuvriendelijkere alternatieven. Bijvoorbeeld de bomen versnipperen en composteren of gebruiken als bodembedekking. Of de bomen gebruiken als brandstof voor een biomassacentrale. Dan wordt er groene energie van gemaakt. Wat heeft uw voorkeur?

 Doorgaan met de traditionele verbranding in de openlucht

 De kerstbomen voortaan milieuvriendelijk laten verwerken

 Anders, namelijk:………………………………………………….

 Weet niet/ geen mening

Resultaat:

69% procent van de Houtenaren (477 respondenten) gaf aan om kerstbomen voortaan milieuvriendelijk te laten verwerken. Andere leden van het burgerpanel waren voor de traditionele verbranding of opperde alternatieven zoals: ”Planten en jaar er op weer afhalen voor gebruik’’ Of ‘Milieuvriendelijk is prima, maar maak daar dan iets van een mooie traditie van met een leuk evenement.’

 

Wat moet ik nu met mijn  kerstboom?

Kerstbomen worden vanaf nu alleen nog maar opgehaald door de ophaaldienst. Kinderen kunnen aan het einde/begin van het jaar nog wel de kerstbomen inleveren bij de milieustraat. De gemeente kijkt nog of er net als andere jaren een kleine vergoeding tegenover kan staan. Een evenement lijkt er dit jaar nog niet in te zitten.

Aanmelden voor het burgerpanel kan hier:

Bron: ‘Resultaten onderzoek klimaatplan’

Bekijk hier een reportage over de kerstboomverbranding in 2017:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love