Keer die schoenendoos eens om!

3 juni 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Keer die schoenendoos eens...

Vroeger bewaarden veel mensen alle belangrijke papieren, zoals rekeningen, polissen en dergelijke vaak in een grote schoenendoos. Was men een kleine zelfstandige, dan werd de schoenendoos 1 maal per jaar omgekeerd bij de boekhouder, die het na een welgemeend “veel succes”, mocht uitzoeken met de belastingdienst.

De schoenendoos als financiële opslagplaats was een gewoonte, die bij heel veel mensen gehanteerd werd en nog steeds wordt bij veel ouderen. Misschien niet meer persé in een schoenendoos, maar de stapeltjes papieren die te belangrijk zijn om weg te gooien liggen nog steeds ergens. Als er dan een ingrijpende gebeurtenis, zoals een overlijden plaats vindt, wordt vaak in de “Schoenendoos” naar belangrijke papieren gezocht en wordt er hulp van derden ingeroepen. Dit overkomt ouderenhulpverleners steeds vaker.

Aan welke zaken kun je dan aan denken:

  • Garantiebewijzen
  • Facturen
  • Uitvaartpolissen
  • Levensverzekeringen

Met name de laatste 2 verdienen extra aandacht.

Want het is echt de moeite waard om het eens uit te zoeken, wat er allemaal in die doos zit. Gezien de resultaten is het aan te raden om niet te wachten tot er zich een ernstig feit voor doet. Want het is wel pijnlijk om pas bij een overlijden te zien dat men over- of onderverzekerd is.

Natuurlijk blijken er veel garantiebewijzen verlopen te zijn en kunnen rustig weg gegooid worden. Dat scheelt een hoop papier.

Maar dan ……de uitvaartpolissen uitzoeken is altijd interessant om een aantal redenen:

  • Veelal hebben mensen ze afgesloten in een heel vroeg stadium van hun huwelijk
  • Dus vaak al snel een halve eeuw geleden
  • In praktijk blijken veel van die uitvaartverzekeringsbedrijven niet meer in de oorspronkelijke vorm te bestaan door overnames, fusies, et cetera.
  • Daarnaast is het van belang om te weten of men een verzekering in natura of uitbetaling van een bedrag heeft.
  • Bij natura is het met name van belang om te weten of het afgesloten pakket nog steeds wordt geboden

In praktijk komt men over het algemeen twee mogelijkheden tegen, of men had zich dubbel verzekerd of men was zwaar onder verzekerd. En in het laatste geval is het een onaangename verrassing voor de nabestaanden. Het is geen prettig onderwerp, maar het komt sowieso aan de orde. Schrijver van dit artikel kwam een geval tegen, dat men volledig verzekerd was in natura, maar ook nog een verzekering met uitbetaling van een contant bedrag had. Dat is zonde van het geld. Daarnaast is onderverzekering veel erger. Dit komt logischerwijs ook veel vaker voor. 40 jaar geleden was een verzekering van 500 euro heel veel geld, maar nu kost het vaak duizenden euro’s meer. Het verzekeren tegen een bedrag maak je wel onafhankelijk van de grote uitvaarbedrijven, want in praktijk blijk je vaak een heel nette uitvaart te kunnen regelen tegen de helft van de prijs van een grote club.

Het tweede item om te onderzoeken zijn de levensverzekeringen Ok dat kan verrassend en de moeite waard zijn.

Vaak hebben de ouders of echtparen zelf in de jaren 40 of 50 zelf levensverzekeringen afgesloten. Het was heel gewoon dat bij de geboorte van een kind direct een verzekering werd afgesloten.

Dat gebeurde in die tijd veelal bij lokale coöperaties of (in Houten) katholieke verzekeringsmaatschappijen. Wekelijks kwam de incasseerder met een bonnenboek langs je deur om de premie te innen tot die was vol gestort. Het betrof dan bijvoorbeeld en dubbeltje in de week, met een uitbetalingsbedrag van 150 gulden.

Die maatschappij is allang door een grotere maatschappij overgenomen, maar de verzekering is meegegaan en bestaat nog. Alleen moet het uit gezocht worden. Wat men nodig heeft zijn twee zaken:

  • Het oorspronkelijke polisnummer
  • De naam van de oorspronkelijke maatschappij

Met behulp van Google is het dan vrijwel zeker uit te vinden waar die verzekering nu is ondergebracht. Zo’n polis vervalt niet zomaar en dient er bij overlijden nog steeds te worden uitbetaald. Nodig is dan een bewijs van overlijden en daarmee kan je aan de slag.

Schrijver van dit artikel heeft voor cliënten vele honderden euro’s alsnog kunnen laten uitbetalen. Een mooi extraatje waar je gewoon recht op hebt.

Indien men het zelf niet kan maar wel lid is van bijvoorbeeld een ouderenvereniging, dan helpen zij graag. Vraag gewoon hulp, het is de moeite waard.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love