Interview: de Tour de Schalkwijk staat voor de deur!

3 juli 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Sport
  6. /
  7. Interview: de Tour de...

De Tour de Schalkwijk begint aankomende 9 juli in Schalkwijk. De Tour de Schalkwijk kent een lange historie: In 1970 hadden 2 vrienden het idee om de Tour de France na te doen. Zodoende kregen ze 15 jongens uit Schalkwijk bij elkaar om 5 dagen lang iedere dag een etappe te fietsen. Vroeger mochten er altijd alleen maar jongens meedoen en reden ze nog de Tour op een normale fiets. Vanaf 1983 wilden meisjes ook graag meefietsen met de Tour de Schalkwijk. Zo is de Tour uitgegroeid tot een groot dorpsevenement, waar het dorp gedurende de hele week op zijn kop staat. 

Het is een wielerspektakel voor kinderen tussen de 9 t/m 12 jaar. Bij iedere ploeg horen 2/3 ploegleiders, die de hele week met de kinderen meefietsen en meegaan met de activiteiten. Voor de jonge wielrenners begint de Tour de Schalkwijk met de trainingsweek (3 t/m 7 juli) waar ze al wat etappes fietsen om te oefenen. Hun fietsen worden gekeurd en bij ieder rennertje uit hun ploeg wordt een ijsje gegeten.

In de week van 9 t/m 16 juli fietsen de rennertjes 2 tijdritten, 5 etappes en een puntenkoers. Bij de tijdritten fietsen 2 wielrenners tegen elkaar om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. De etappes die worden gereden variëren tussen de 12 en 17 kilometer lang. Bij de puntenkoers rijden uit iedere ploeg alle renners tegen elkaar. Uiteindelijk kan de ploeg hier punten mee verdienen, maar individueel kunnen er ook strafpunten worden uitgedeeld.

Nadat er in de ochtend een etappe is gereden, is er in de middag meestal een activiteit. Zo gaan de kinderen polderen (banjeren door de sloten), op vossenjacht en hebben ze spelletjesmiddag bij de Lek. De gehele week staan er 150 medewerkers klaar om ervoor te zorgen dat de kinderen een topweek krijgen. Het wordt georganiseerd door jeugd tussen de 16 en 25 jaar, die vroeger meestal ook heeft meegefietst.

De Tour de Schalkwijk wordt afgetrapt met een feest op de zaterdagavond, de Happy New Tour Party. Aan het eind van de week op de zaterdagavond is het Brinkfeest en we eindigen de zondag op de Brink met het défile.

Hieronder een interview met Siri van de organisatie wat iedereen kan verwachten:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love