In Memoriam Jan de Jong

13 maart 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. In Memoriam Jan de...

Al enige tijd waren we op de hoogte van de ernst van de ziekte van Jan de Jong, oud penningmeester van het Bestuur van de Stichting Media Houten zoals Omroep Houten officieel heet. Alle prognoses wezen er op dat het einde niet ver weg zou liggen. Op donderdagavond 11 maart is hij overleden op 75 jarige leeftijd.

In de bestuursvergadering van 2 juli 2010 is Jan benoemd als penningmeester van het Bestuur op voordracht van Jocko Rensen en ondergetekende. Voor zijn eerste vergadering maakte hij gelijk al een concept begroting. Ook gaf hij te kennen dat hij het onzin vond om de boekhouding onder te brengen bij een externe organisatie en daar een bedrag voor te reserveren. Zo ingewikkeld zat dat niet in elkaar. Hij vond het zonde dat dat ten koste zou gaan van het summiere budget waarover de Omroep kon beschikken. Hij ging dat zelf wel doen. Jan was een behoudende boekhouder. Alhoewel hij voorzichtig was met het uitgeven van geld als dat niet begroot was, wist hij bij dringende wensen altijd wel weer een potje te vinden waar hij de kosten in wegschreef. Een manier van inventief boekhouden die goed bij hem paste.

Jan heeft zowel de pioniersfase van de Omroep mee gemaakt, als ook nog enige jaren de verdere uitbouw. Hij was trots op de Omroep en bleef de programma’s ook volgen. Meerdere malen gaf hij te kennen dat hij het altijd zo knap vond van de organisatie om steeds weer nieuwe jonge mensen te interesseren die de Omroep weer verder brachten qua inhoud en techniek. Eind vorig jaar kon ik, Ger Kroes, met Martin Monkel een interview met Jan maken voor het programma Daar Hou Ik U Aan. In deze Special heeft Jan zelf de onderwerpen mogen kiezen waarover hij het gesprek wilde voeren. Dat ging over zijn leven, werk, vrijwilligerswerk en afscheid nemen. Hij schetst daarin de dankbaarheid voor het leven en de dingen die hij daarin heeft kunnen doen. Solidariteit en het doorgeven van zijn kennis en ervaring aan jongeren had Jan hoog in zijn vaandel staan. Zo kenden we hem ook bij de Omroep. Jan dank daarvoor.

De Special wordt ter herinnering aan Jan donderdag 18 maart tussen 12.00 en 13.00 uur opnieuw uitgezonden.

Onze voormalige penningmeester Jan de Jong is er niet meer. Toen ik in 2014 lid werd van het bestuur was Jan daarin vanaf de oprichting al de constante factor als penningmeester. Ik kende hem al als raadslid en dat had zeker een rol gespeeld bij het ja zeggen tegen het verzoek om bestuurslid te worden. Degelijk betrouwbaar en rustig, maar vanwege zijn maatschappelijke betrokkenheid, met een overvolle agenda. De politiek, zijn raadslidmaatschap voor het CDA, stond op nummer 1. Daarna kregen diverse nevenfuncties steeds de aandacht die ze nodig hadden. De rol van een penningmeester in een bestuur is een belangrijke, al is het een rol op de achtergrond. Dat paste goed bij Jan. Goed doen, zonder poespas of onnodige franje. Maar als het om de mogelijkheden van een lokale omroep gaat met een beperkt budget dan is het zaak goed na te denken over waar je geld aan uitgeeft en wanneer. Als er aan Jan werd gevraagd of er nog geld beschikbaar was dan had het meestal korte antwoord altijd een dubbele lading: niet alleen werd de vraag beantwoord of er financiële ruimte was, je kon aan de toon van de reactie ook horen of Jan het verstandig vond geld uit te geven. Als volger van de lokale politiek als redactielid van het programma Daar Hou Ik u Aan! kon ik het niet laten Jan af en toe een beetje te plagen en te prikkelen over de bewegingen van zijn fractie, die van dezelfde partij waar ik ook lid van ben. Hij liet zich echter op dat vlak, rustig en weloverwogen als hij was, nooit op de kast jagen. Binnen de Omroep had Jan zijn sporen verdiend. Toen er een nieuwe hoofdredacteur kwam en we het programma Wintergasten produceerden, was Jan daarin te zien in de filmpjes van het begin. Al vrij snel na mijn komst gaf Jan aan dat hij na al die jaren het geen probleem zou vinden als zijn taken door iemand anders zouden worden overgenomen. De zoektocht naar en nieuwe penningmeester begon. Dat bleek nog niet zo eenvoudig te regelen en ik maakte me zorgen over de continuïteit. In de tussenliggende tijd bleef Jan echter onvermoeibaar en vol enthousiasme onze Omroep besturen en alles kwam goed. We zijn hem dankbaar voor zijn inzet en zijn dan ook blij dat hij voor al zijn inspanningen voor het maatschappelijk middenveld een welverdiende Koninklijke onderscheiding heeft gekregen.

Ger Kroes (voorzitter 2009-2015)

Paul van Ruitenbeek (voorzitter vanaf 2015)


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love