Houtense politiek geen fan van lachgas

8 april 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Houtense politiek geen fan...

Op landelijk niveau is een wet in de maak over het gebruik en distribueren van lach gas. Het duurt nog even voor het zover is. Houten wil hier niet op wachten.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 6 april diende Houten Anders! (HA!) samen met Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) en de PvdA een motie in om te bezien of het verbod kan worden opgenomen in de PVA . De motie kon rekenen op brede steun vanuit de gemeenteraad. Burgemeester Gilbert Isabella gaat nu onderzoeken of er in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een verbod op lachgas opgenomen kan worden.

De laatste jaren is het gebruik, vooral onder pubers en jongvolwassenen sterk toegenomen. Wie kent niet de kleine grijze capsules van de slagroomspuiten, die op vele hangplekken liggen. Lachgas geeft een kortstondige vrolijke kik en is nu nog vrij verkrijgbaar.
Minder bekend is de donkere zijde van het gebruik want het afgelopen jaar zijn er meerdere mensen opgenomen, na een soort overdosis.

Wat begonnen is met capsules is uitgegroeid tot een soort van professioneel productie en gebruikersproces. Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O. Op dit moment worden er al grote flessen met het gas aangeschaft en een ballon gespoten. De gebruiker ademt in en uit in de ballon. De effecten treden vrijwel meteen op. Het geeft een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, het lijkt een beetje op dronkenschap. Het inademen van lachgas geeft een korte roes die ongeveer één tot vijf minuten duurt. De effecten zijn: licht worden in het hoofd, minder pijn voelen en spieren die ontspannen.

Het is relatief goedkoop en wordt al populairder. Daardoor is er ook markt voor en gaan de prijzen omhoog. Er ontstaat een soort dealer wereld en daarbij komt al gauw de criminaliteit om de hoek kijken. Bekend is, dat in een aantal gevallen de verkoper zelf grootverbruiker is en je nooit weet in welke toestand deze verkeerd.

Dit ondervonden 3 agenten in Den Dolder, toen zij een verkoper aanspraken en de gasfles in beslag wilden nemen. Deze was echter zo beneveld, dat de agenten met de fles werden aangevallen. 1 agent werd knock out geslagen en een tweede (inwoner van Houten) werd zodanig geslagen, dat hij onder de kneuzingen zit. De eerste agent zit nog thuis met een behoorlijke hersenschudding. Het lukte de hermandad wel de verkoper te arresteren. Het OM heeft nu een aanklacht wegens poging tot doodslag ingediend.

Gezien de beide tijdstippen van zowel de arrestatie in Den Dolder en de ingediende motie in Houten, lijkt het er op, dat de laatste een reactie is op het incident.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love