Houtense hulpsint bekent kleur in pietendiscussie

16 juli 2020

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Houtense hulpsint bekent kleur...

Sint en Piet zorgen deze zomer al voor veel emoties. Vorige week maakte de Houtense gemeenteraad bekend dat ze een motie heeft aangenomen waarmee de gemeente feitelijk afstand neemt van Zwarte Piet. Deze week liet hulpsinterklaas Evert de Graaf weten dat de kans groot is dat hij stopt als hij uitsluitend met roetveegpieten aan de slag mag. 

Sinterklaas in Houten. Bron: Omroep Houten

Evert de Graaf is al twintig jaar officiële hulpsinterklaas van Houten. In het AD Utrechts Nieuwsblad laat De Graaf weten: ‘De organisatie in Houten is een groep superenthousiaste mensen die maandenlang alles uit de kast halen om er een weergaloos kinderfeest van te maken. Allemaal mensen met het hart op de juiste plaats en allesbehalve racisten of mensen die bewust kinderen of bevolkingsgroepen willen kwetsen.

Als het aan de gemeente Houten ligt zal tijdens de intocht alleen de roetveegpiet tot standaard worden verklaard en het traditionele zwarte-pietfiguur niet meer worden gebruikt. In de motie kwam naar voren dat het aansluit bij de wens van een groep Houtenaren en het Sinterklaascomité.

De politiek kan de inzet van roetveegpieten niet opleggen maar geeft enkel een nadrukkelijk advies aan de organisatoren van de intocht. De gemeente zelf zal in eigen uitingen Zwarte Piet niet langer gebruiken.

In het AD Utrecht Nieuwsblad laat De Graaf weten dat hij het ‘radicaal, onverstandig en spijtig’ vindt.

Vorig jaar introduceerde de organisatie nog de ‘Schoorsteenpiet’ met een grijze kleur. Op deze manier hoopte de organisatie een balans te vinden in de discussie. Hoe Piet er dit jaar zal uitzien tijdens de intocht is nog even afwachten.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love