Herdenking op Het Plein in Oude dorp

16 augustus 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Herdenking op Het Plein...

Afgelopen zondag werd er op Het Plein in het Oude dorp stil gestaan bij de Tweede Wereldoorlog. ‘Door het jaar heen moet er ruimte zijn voor het herdenken van de slachtoffers die gevallen zijn voor de vrede van vandaag’. Dit was een rode draad tijdens de herdenking van de capitulatie van Duitslands bondgenoot Japan waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het gehele Koninkrijk.

Miljoenen landgenoten overzee hebben tot half augustus 1945 moeten wachten op het zwijgen van de wapens. Bij het monument op het Plein in het Oude Dorp is stilgestaan bij het leed dat dit deel van het Koninkrijk getroffen heeft. Tot op de dag van vandaag worstelen overlevenden en nabestaanden met de gevolgen van de gruweldaden van toen.

Tijdens de plechtigheid bij het monument sprak locoburgemeester Jan Overweg. Hij citeerde onder meer Nathalie van de Zande, winnaar van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei 2002’. “15 augustus geeft opnieuw betekenis, aan de offers van zovelen waardoor vrijheid mogelijk is.”

Hans Bruning, voorzitter van de Stichting Vrede en Vrijheid sprak de wens uit dat er altijd ruimte is voor herdenking. “Stilstaan bij vrede en vrijheid blijft een opdracht. Herdenken is nodig. De verhalen moeten verteld worden, door alle generaties. Van de eerste generatie tot de jongste.”

Onder de genodigden waren rijk gedecoreerde oud-strijders die na afloop van de kranslegging hun verhalen deelden met de sprekers. Over gruweldaden die zij kennen van verhalen van hun ouders. Hun doorleefde gezichten spreken boekdelen.

De 15 augustus herdenking is een initiatief van de Stichting Vrede en Vrijheid in samenwerking met 4 en 5 mei Comité Houten.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love