Gaan de windmolens meer draaien?

3 maart 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Gaan de windmolens meer...

Energiebedrijf Eneco hoopt dat de drie windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten binnen snel weer op volle toeren mogen draaien. 

Het bedrijf voelt zich daarbij gesterkt door een recente uitspraak van de rechtbank in Utrecht. Die stelt Eneco als eigenaar van Windpark Houten in het gelijk in een zaak hierover tegen de gemeente Houten.

De windmolens zorgen al jarenlang een felle discussie tussen omwonenden, Eneco en de gemeente. Die ging vooral over dreigende overlast als gevolg van geluid, slagschaduwen en lichtschitteringen. In 2012 zijn maatwerkvoorschriften ingesteld, die erop neerkomen dat de molens in Houten gingen draaien onder strengste regels. Daardoor staan ze relatief vaak stil. De bedoeling van de gemeente was hiermee inwoners dicht in de directe omgeving van de molens te beschermen.

Eneco vindt de strakke regels in de praktijk niet effectief en niet meer van deze tijd. Het bedrijf wil er om die reden van af.

De gemeente Houten heeft het verzoek afgewezen, waarna partijen naar de rechter zijn gestapt om dat besluit aan te vechten. Die heeft Eneco gelijk gegeven en draagt de gemeente op binnen twaalf weken een nieuw besluit te nemen over de toepassing van maatwerkvoorschriften voor Windpark Houten.

Naast Windpark Houten is er in de gemeente een tweede park in voorbereiding bij de Goyerbrug in Schalkwijk.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love