Ga jij naar het Cultuurfeest: Verborgen Schatten?

6 maart 2023

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Ga jij naar het...

Zoals iedere zaterdagmiddag spraken de Dj’s van het radioprogramma Enthousiasper met een organisatie die, in de week na de uitzending, op komt treden of een cultureel evenement organiseert. Deze week spraken Jasper en Steffie met organisator Liesbeth Aveling over het jaarlijkse cultuurfeest!

Op woensdag 8 maart is het namelijk weer tijd voor dit jaarlijkse cultureel hoogtepunt in onze gemeente. Van 18:45 tot 22:15 worden er in Aan de Slinger verschillende workshops georganiseerd die je als bezoeker laten luisteren, denken en praten over het verleden, heden én de toekomst van het cultureel erfgoed van Houten. Waarbij er deze editie extra aandacht wordt besteed aan de verborgen schatten van onze omgeving. Luister via deze link het hele interview terug dat Liesbeth afgelopen zaterdag gaf tijdens de radiouitzending:

(De tekst gaat verder onder het audiofragment)

Er wordt in Houten natuurlijk al langer gesproken over een museum. Met de plannen voor het Nieuwe Huis van Houten komt zo’n museum ook daadwerkelijk dichterbij. Toch vragen inwoners van Houten zich wel eens af of Houten wel genoeg cultureel erfgoed heeft om zo’n museum te vullen. Liesbeth is daar heel duidelijk in: Houten kent veel meer verborgen schatten dan menigeen weet. Een deel van deze verborgen schatten worden op 8 maart getoond aan het publiek maar ook wordt de vraag gesteld wat een museum tegenwoordig nog is? “is het een spullen depot of heeft zo’n plek meer waarde dan dat” vraag Liesbeth zich hardop af. Tijdens het cultuurfeest gaan de bezoekers in gesprek met elkaar over wat er in Houten is en wat we nog meer kunnen vertellen. Er is van alles te zien voor de bezoekers van de avond. Dansers van Balletschool Helen Wilson nemen de bezoekers terug in de tijd door kort de geschiedenis van klassiek ballet te laten zien.

Tijdens het cultuurfeest zal er in gesprek gegaan worden met de bezoeker en antwoord gezocht worden op vragen zoals: Wat is het verschil met een galerie, een kunsthal of een wonderkamer? ontwikkeld een museum zich nog altijd in deze tijd? Wat kan er eigenlijk in Houten en wat heeft Houten nodig? Maar misschien nog wel belangrijker: Wat zijn de mooiste, leukste en meest treffende verhalen van Houten? Is er buitenkunst in Houten? Aan de hand van zes workshops zullen deze vragen beantwoord worden.

Deze zes workshops zullen als volgt zijn:

Workshop 1. “De bron van veel verhalen”. Deze workshop die gegeven wordt door Erika Hokke en Elleke de Ronde, beide archivarissen bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht, zal in het teken staan van de zoektocht naar informatie over onze omgeving. Er zullen bronnen bekeken worden en er zal besproken worden hoe ze te vinden zijn maar misschien nog wel belangrijker gaat het over welke verhalen er mee te vertellen zijn.

Workshop 2. “Musea in de 21ste eeuw”. Bij deze workshop zal de vraag gesteld worden: Wat zijn musea tegenwoordig? Riemer Knoop, archeoloog en cultureel adviseer, zal de bezoeker middels een interactieve workshop antwoord proberen op de vraag: Wat kan er in Houten en wat heeft het voor museum nodig?

Workshop 3. “Verhalenmuseum”. Tijdens deze workshop staat de vraag centraal welk verhaal bij ons Houten hoort. “De meeste Houtenaren kennen nog wel het verhaal van de jonge vrouw die achter op bij Prins Claus sprong tijdens koninginnedag in Houten” vertelt Liesbeth. Het zijn allemaal verhalen die de gemeente kleur geven en misschien wel in een museum thuishoren. Anthon van der Horst, die psycholoog is en sinds 1991 in Houten woont begeleid deze workshop om er achter te komen wat het DNA van de hele gemeente houten is.

Workshop 4. “Vrouwen zonder betekenis” Omdat het cultuurfeest gehouden wordt op 8 maart, de Internationale Vrouwendag, moet er volgens Liesbeth natuurlijk ook aandacht worden besteed aan de positie van de vrouw. Deze workshop zal worden begeleid door Rianne van Leur, die kunst-coördinator is bij Collega de heemlanden, fotograaf Rob de Groot en klei kunstenaar Marijn te Kolsté.

Workshop 5. “Zelf een Buitenkunst Museum maken” Bij deze workshop zal de bezoeker meegenomen worden hoe er zelf, op basis van een digitale kaart, een wandeling of fietstocht uitgezet kan worden langs diverse objecten. In houten is namelijk veel buitenkunst te zien en er is sinds 2019 een groep enthousiastelingen bezig geweest met het inventariseren van alle kunst in de Openbare Ruimte in Houten en kleine kernen waarbij zo’n 80 objecten in kaart gebracht zijn. Voor deze workshop ga je daadwerkelijk op pad en wordt er door het ‘Geocatchen’ een extra dimensie toegevoegd aan de workshop. Ger Kroes (Kunst om de Hoek) Franz Kluitman (geo-en labcacher) en Eddie Poppe (cartograaf) begeleiden deze workshop.
Workshop 6. “Het landschap is een geschiedenisboek” Deze workshop legt de nadruk op de schatten die onder de grond begraven liggen. Waar je in een museum de geschiedenis van een stad en streek tot je kan nemen, loop of fiets je dagelijks door een geschiedenisboek met duizenden bladzijden heen. Namelijk: onze eigen omgeving. Soms is deze geschiedenis heel zichtbaar zoals bij een kasteel, landhuis of fort. Maar het grootste deel van de geschiedenis zit verstopt onder de grond en veel hiervan is natuurlijk wel bekend maar nog niet opgegraven door archeologen. De Workshop wordt begeleid door Martin Vastenhout, landschapsarchitect.
Alle aanwezigen worden geïnspireerd om zoveel mogelijk ‘out of the box’ te denken en de organisatoren kijken uit naar een avond waarop iedereen met elkaar de kansen voor het cultureel erfgoed van een museum voor Houten gaat verkennen. Alle inwoners van Houten en omstreken zijn welkom. De toegang is gratis maar wees er natuurlijk snel bij want vol is vol!
Bestel je kaarten via https://www.aandeslinger.nl/programma/verborgen-schatten


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love