Een fotografisch verslag van de TRAP-Route!

6 juni 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Een fotografisch verslag van...

TRAP-route. Zaterdagochtend 5 juni. 

De Historische Kring Tussen Rijn en Lek had een fietstocht georganiseerd langs de Houtense TRAP-route. TRAP Staat voor Toeristisch Recreatief Archeologisch Project en is zo’n 15 jaar geleden uitgezet langs de talrijke archeologische en cultuurhistorisch waardevolle gebieden, waarop het huidige Houten is gebouwd. Gids van deze route is Otto Wittewaall die destijds betrokken is geweest bij dit initiatief.

(Artikel gaat verder onder de foto’s)

Om 10.00 vertrokken we van de verzamelplaats, de Schalkwijksebrug, voor het zuidelijke gedeelte van deze TRAP-route door het Schalkwijkse. De weergoden waren ons goedgezind en de opkomst was groot. In een lange sliert passeerden we vooral locaties uit de middeleeuwen. Otto vertelde boeiende verhalen over de vele, al dan niet verdwenen, kastelen, forten, kerken en bebouwingen. Zo kwamen we langs de plek waar Kasteel Marckenburg gestaan heeft, maar waar nu alleen, na enig zoeken, het kunstwerk De Steur te zien is. Langs de Brink van Schalkwijk, Werk aan de Groeneweg, Fort Honswijk, Woontoren Vuylcop en vele andere plekken waarvan we nog niets wisten. In de grote kerk werd door de koster nog verteld over de donatie van het kruisbeeld en over het beeldje Maria van Schalkwijk. Of is het Maria van Houten? 

(Artikel gaat verder onder de foto’s)

 

Na afloop stond er koffie met koek klaar in Huize Wickenburgh in ‘t Goy, waar we in de tuin nog even na konden praten over de opgedane indrukken. 

Het was voor ons een zeer boeiende en leerzame ochtend. We zijn op plekken geweest waarvan ik niet wist dat die bestonden. Ook ben ik wijzer geworden van de geschiedenis van mijn eigen woonplaats. Otto weet zoveel van Houten en omstreken, hij is net een wandelende encyclopedie!

Het was sowieso een fijne fietstocht van zo’n 23 kilometer en het is weer leuk om anderen te kunnen ontmoeten. Zeker met dezelfde interesses in onze woonplaats Houten. Ik hoop dat er snel weer een fietstocht langs de noordelijke TRAP-route georganiseerd wordt. Dan schrijf we ons meteen in …

Wil je de route zelf fietsen, zoek op ‘TRAP-route Houten’.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love