Een bezoek aan de ‘poëtisch journalist’ van Houten.

24 januari 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Een bezoek aan de...

Van 27 januari tot en met 2 februari is het de poëzieweek in Nederland en dat vieren de DJ’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper door langs te gaan bij Houtense dichter Nico Croes om deze ‘poëtisch journalist’ beter te leren kennen.

Nico woont samen met zijn vrouw aan de Goudvinkhaag in Houten. In deze straat, die sinds vorig jaar omgedoopt is tot Avenida Poesia (de poëzielaan), hangen op dit moment 15 gedichten achter de ramen van de huizen. Bij binnenkomst worden de DJ’s hartelijk ontvangen met mergpijpjes en koffie, Nico is geboren op Aruba maar woont inmiddels toch al ruim 30 jaar in Houten. Pas op latere leeftijd is Nico in aanraking gekomen met poëzie en sinds dien aan een ware inhaalslag bezig.

Als eerste wordt er door Nico een dichten bundel gepakt waarmee hij trots zijn werk laat zien. Het zijn gedichten over extreme gebeurtenissen van de jonge geschiedenis en deze gedichten bevatten allen een getekende of geschilderde illustratie. Het zijn gedichten die gaan over aanslagen, moorden en rampen. Steffie merkt op dat Nico een verslaggever is die wat hij ziet vertaalt in dichtvorm. Als of hij een poëtisch journalist is.

Door zijn dichtdrang is Nico verbonden aan het dichtcollectief “Dorpsdichter Houten”. Dit dichtcollectief dat een podium wil bieden aan de Houtense dorpsdichter bestaat daarnaast ook uit kwartiermakers Anja Tekelenburg en Denny Keff. De Dorpsdichter Houten heeft als missie het promoten van poëzie in het algemeen en wil ervoor zorgen dat de dichtkunst prominenter in het cultuurbeeld van Houten aanwezig is. Nico is vooral ook opzoek naar de Houtense dichter.

Mede daarom heeft hij rondom de poëzieweek een idee bedacht waarmee hij Houtense dichters een podium wil geven. Het onderwerp van de vandaag gestarte poëzieweek is ‘natuur en milieu’ of een combinatie daarvan en Nico heeft de afgelopen weken gezocht naar Houtense dichters die hier een gedicht over konden schrijven. Deze op A3 uitgeprinte gedichten worden vandaag onthuld en zullen de aankomende drie weken op de Avenida Poezia (de Goudvinkhaag) in Houten te zien zijn.

Nadat de Dj’s Jasper en Steffie samen met Nico door de Avenida Poezia gelopen hebben, kunnen ze iedereen aanraden om ook even door deze straat in Houten te lopen en de gedichten te lezen. Nico heeft nog genoeg verhalen te vertellen en gedichten te schrijven. Deze vrolijke man stuurt alle Houtense poëzieliefhebbers naar www.dorpsdichterhouten.nl of de Avenida Poezia in!

Luister een gedeelte van het bezoek dat Jasper en Steffie aan Nico Croes deden terug via deze link:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love