De hoogwatergolf in de Lek

28 december 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. De hoogwatergolf in de...

Update 29 december: door  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR)

De nieuwe hoogwatergolf.

De piek van de hoogwatergolf die op 28 december bij Lobith ons land binnen is gekomen passeert volgens het liveblog van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden vandaag en morgen ons gebied. “We houden de Lekdijk goed in de gaten: met inspecties per auto, te voet en via drones. De uiterwaarden van Nederrijn en Lek staan staan nu onder water en het water staat tegen de dijk.”

De verwachting is dat het water op 30 december bij de Culemborgse brug stijgt tot 479 cm NAP.
Normaal staat het water hier tussen 250 en 350 cm. Van een verhoogde waterstand is sprake als het water hoger komt dan 385 cm. Vanaf +500 cm NAP is sprake van hoogwater. De verwachting is dat het deze dagen niet tot hoogwater komt en zeker niet tot extreem hoogwater (+615 cm)

Op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december voert HDSR inspecties uit langs de Nederrijn en Lek van Amerongen tot aan Schoonhoven.  Met  drones inspecteren ze vanuit de lucht. Daarnaast vinden er lopende inspecties plaats door dijkwachten. De inspecties zijn er voor onze waterveiligheid. Het waterschap kan op deze manier zogenoemde ‘pipings’ ontdekken en maatregelen treffen. Bij pipings is er sprake van water dat onder de dijk doorgaat en ergens binnendijks naar boven komt. Naar verwachting gaat het water binnen een week weer zakken.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love