De klok staat weer op de toren van Tull en ‘t Waal

20 november 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. De klok staat weer...

Woensdag is de klok met de spits weer terug op de toren van Tull en ‘t Waal gezet.

De torenspits dateert uit de 14de eeuw en is daarmee veel ouder dan het kerkgebouw. In augustus 2020 werd ontdekt dat delen van de houten klokkenstoel en de spits zodanig waren aangetast dat onderhoud dringend noodzakelijk was. Men trof bijvoorbeeld bij het verlaten van de kerk snippers hout aan in het grind.

Met de gemeente werd toen direct actie ondernomen. In november van dat jaar werd nog gedacht dat de klok met Kerst weer zou luiden, maar dat werd uiteindelijk een jaar later.

In een kleine dorpsgemeenschap als die van Tull en ’t Waal is een kerkklok van levensgroot belang, vertelt koster Anton van der Vlist. De zondagse dienst, uitvaarten, huwelijken en feestdagen zoals Koningsdag; het luiden van de klok brengt de dorpelingen bij elkaar.

Na nog enkele afrondende werkzaamheden in de komende tijd, zal de klok vanaf december weer klinken over het dorp.

Ook zal er dan weer gevlagd kunnen worden op de toren. Dit kan al zeker 10 jaar niet meer, omdat de Arbodienst toen de onveilige trappen in de toren al had afgekeurd. De gemeente Houten heeft nu gelijk groot onderhoud uitgevoerd aan de hele toren, zodat binnenkort zowel de klok als de vlag weer veilig gebruikt kunnen worden.

In de toren zijn een aantal bordessen met nieuwe veilige trappen geplaatst en er wordt nog een nieuw systeem om te vlaggen gemonteerd. Gisteren mocht de koster dan ook alvast de nieuwe vlag in ontvangst nemen van wethouder Kees van Dalen.

Tijdens de werkzaamheden werd enkele keren de klok met de hand geluid. De inwoners van het mooie rivierdorp langs de Lek genoten daar zichtbaar van.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love