Met zwerfvuil-opruim-actie buurtgenoten leren kennen

5 september 2020

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Met zwerfvuil-opruim-actie buurtgenoten leren...

Sinds ruim een jaar ruimt een groep buurtgenoten uit de Sporen elke maand het zwerfafval op in de wijk. Dit initiatief is ontstaan vanuit het PGH-buurtteam de Sporen. Als middel om elkaar te ontmoeten, te horen wat er gaande is in de buurt en samen actief te zijn voor een schone en opgeruimde leefomgeving.

Laagdrempelig
Het is een bekend fenomeen: we zijn druk bezet en leven vaak naast elkaar zonder soms echt te weten hoe het gaat met de buren of te beseffen hoe onze leefomgeving erbij ligt. De maandelijkse zwerfvuilactie is een leuke en laagdrempelige activiteit die dat kan doorbreken. Iedereen mag meedoen, jong en ouder. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Hoe is de zwerfvuilactie georganiseerd?
Elke eerste zaterdag van de maand gaan buurtgenoten een uurtje aan de slag. Via een e-mailing naar de bekende adressen in de buurt én een bericht in diverse wijk-appgroepen wordt in de week ervoor de oproep gedaan voor de zwerfvuilactie. Die ochtend om 09.00 uur meldt iedereen die kan en wil zich bij een adres. Daar liggen de materialen zoals vuilgrijpers, handschoenen en plastic zakken klaar. De gemeente stelt dit allemaal beschikbaar.  In kleine groepjes gaat iedereen aan de slag.
Rond 10.00 uur sluit de activiteit af met een kop koffie in het grandcafé van de Loerickerstee. Ook buurtgenoten voor wie vuil rapen niet mogelijk is, zijn dan welkom voor een gezellige ontmoeting. (Vanwege de coronamaatregelen is deze afsluiting momenteel niet mogelijk.)

Meer contact en een schone buurt
De zwerfvuilactie is een geweldige kans om je buurt en je buren te leren kennen en met elkaar de verantwoordelijkheid te nemen voor een schone leefomgeving en voor elkaar.
Buurtgenoten kennen is belangrijk om je meer thuis te voelen in je straat en wijk. Ook helpt het als je elkaar een keertje nodig hebt. Zo kun je iets voor elkaar betekenen.

Gewoon doen!
De initiatiefnemers delen graag hun ervaringen met dit buurtinitiatief.
De organisatie is eenvoudig. Alleen een klein team van twee of drie buurtgenoten is nodig voor de coördinatie. Geen bestuur, beleid of budget. Gewoon doen met elkaar.

Vragen? Stuur een mailtje naar Jolanda Wijsmuller, Marlies van der Meent, Marieke Overeem via wijkdesporen@gmail.com


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love