Begrip leidinggevende vermindert uitval mantelzorger

17 juni 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Begrip leidinggevende vermindert uitval...

Na een dag hard werken thuis op de bank ploffen is niet voor iedereen weggelegd. Ruim 1 op de 4 werkenden in Nederland combineert een betaalde baan met mantelzorg. Denk aan zorg voor ouders die ouder worden, een partner die ziek is of een kind met een beperking. Het is belangrijk dat er oog is voor werkende mantelzorgers, want bovengemiddeld vaak ligt een burn-out op de loer. Uit onderzoek van Werk&Mantelzorg onder 26.700 werknemers en leidinggevenden blijkt begrip de sleutel tot succes te zijn.

Bij werkgevers groeit het besef dat aandacht en begrip voor werknemers zich ruimschoots terugbetaalt. Het overgrote deel van de leidinggevenden (93%) is bereid om mee te denken over een betere balans tussen werk en mantelzorg. Leidinggevenden kunnen problemen voor zijn door te weten wat er thuis bij werknemers speelt. Werknemers die samen met hun leidinggevende in gesprek gaan komen in 84% van de gevallen tot een goede oplossing. Dit leidt tot meer motivatie, loyaliteit, tevredenheid en productiviteit van de werknemer. Bovendien zorgen goede oplossingen voor minder gezondheidsklachten en wordt verzuim en een burn-out voorkomen.

Gemeente Houten
In Houten zorgen meer dan elfduizend mensen langdurig en onbetaald voor een partner, ouder, kind, familielid, kennis of één van de buren. Als mantelzorger kunt u bij het Steunpunt Mantelzorg terecht voor informatie en advies, maar ook als u behoefte heeft aan een luisterend oor. Steunpunt Mantelzorg Houten is een centraal aanspreekpunt voor iedereen uit de gemeente Houten die zorgt voor een (hulpbehoevende) ander. Het maakt niet uit voor wie u zorgt en of u nu 2 uur in de week of 18 uur per dag aan het zorgen bent. U bent van harte welkom bij Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ‘Van Houten&Co’.

Grote kans op burn-out

Als een werknemer geen begrip ervaart van de leidinggevende, dan wordt de balans tussen werk en mantelzorg twee keer zo vaak als slecht beoordeelt (39%). Een slechte balans tussen werk en privé kan leiden tot overbelasting of gezondheidsproblemen met als gevolg een burn-out. En dan zit niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever met de handen in het haar. Naast verlies aan productiviteit en continuïteit van een zieke werknemer zorgt uitval ook voor extra werkdruk bij collega’s. Bovendien zijn de kosten van een burn-out voor de werkgever niet gering. Deze komen gemiddeld neer op € 75.000,-.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love