Aandacht voor huiselijk geweld

15 november 2020

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Aandacht voor huiselijk geweld

“Ik zag zoveel mensen die aan het kijken waren, foto’s aan het nemen waren. Om heel eerlijk te zijn was ik ontroerd. Het feit dat er nu eindelijk ruimte is dat deze expositie er mag staan. Ik hoop zo van harte dat in dit dorp het gesprek op gang komt.”
Voor het gemeentehuis in Houten staan grote billboards met foto’s van slachtoffers en daders van huiselijk geweld. De expositie van fotografe Judith Keessen, genaamd #zie, reist sinds 2014 door Nederland om aandacht te vragen voor huiselijk geweld. Het komt meer voor dan je zou denken. Ook omdat het vaak onzichtbaar is. Jaarlijks hebben bijna een miljoen Nederlanders met huiselijk geweld te maken. Er zit gemiddeld in elke klas een kind dat wordt mishandeld. Ook zijn er jaarlijks ongeveer 200.000 ouderen die te maken hebben met mishandeling door hun partner, huisvriend of zorgverlener.

Op één van de billboards staat Paul van Dam, inwoner van Houten. Hij kreeg op 6-jarige leeftijd te maken met seksueel misbruik. De impact daarvan is enorm en loopt eigenlijk zijn hele leven door. Daarom zet hij zich in om aandacht te vragen voor huiselijk geweld. Hij wil dat er meer openheid komt rond het thema, waar nog altijd een groot taboe op rust. Dat helpt om mishandeling te voorkomen of te stoppen. En om slachtoffers te helpen. “De cijfers zijn te groot om het voorbij te laten gaan.”
Wethouder Jan Overweg geeft aan dat bewustwording op dit thema belangrijk is. Daarom is de expositie naar Houten gehaald en zijn er door de gemeente Houten in de Week tegen Kindermishandeling, van 16 tot en met 22 november, verschillende (gratis) webinars georganiseerd. Over financieel misbruik onder ouderen, herkennen en handelen bij huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel misbruik. Overweg: “Let op, kijk om u heen en meld als u iets ziet waarvan u denkt: dit klopt niet. U herkent het aan uw onderbuikgevoel. Meldt het op de punten waar het kan.” Bijvoorbeeld bij Veiligthuis.nl (0800-2000) of In Houten bij de aandachtsfunctionaris van het Sociaal Team (030 639 2250).


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love