4 en 5 mei comité Houten herdenkt holocaust

30 januari 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Cultuur
  6. /
  7. 4 en 5 mei...

Op de laatste zondag in januari organiseerde het 4 en 5 mei comité Houten een herdenking van de slachtoffers van de Holocaust. De plechtigheid valt samen met de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz op 27 januari 1945.
Van der Marel: “We vinden dat we niet genoeg aandacht kunnen vragen voor het aangedane leed, maar ook voor onze vrijheid die niet vanzelfsprekend is. Zeker in deze tijd van Corona maar ook in deze tijd waarin het antisemitisme groeit. Kijk maar naar de incidenten in de samenleving en in ons parlement. Er komen steeds meer machthebbers en autocraten bij die erin slagen, met welke middelen dan ook, volgers te mobiliseren. Er vinden nog steeds genocides plaats. Mensen slaan op de vlucht uit angst voor vervolging. Politieke partijen verschijnen met een vooroorlogs gedachtegoed, die de rechtstaat ondermijnen. Het vraagt van ons grote waakzaamheid!”

De herdenking bestond uit een toespraak van burgemeester Isabella en voorzitter van het 4 en 5 mei comité Houten, Lida van der Marel. Vanuit de muziektent werd de soundtrack van de film Schindler’s List gespeeld door Henk de Winter op piano en Michiel de Winter op viool. Na 2 minuten stilte werd de plechtigheid besloten met het leggen van een bloemstuk bij het herdenkingsmonument op het Plein. Ook werden er bloemen gelegd bij de struikelsteen voor Levie Mozes, een Joodse inwoner van Houten die op 28 februari 1943 in Auschwitz is vermoord.

Naast de herdenking in Houten, vinden er op tal van plaatsen herdenkingen plaats, waaronder de nationale herdenking door het Nederlands Auschwitz Comité.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love