Zaterdag hijst burgermeester Isabella de officiële veteranenvlag

21 juni 2021

Iedere zaterdag bellen de DJ’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een Houtense instelling die afgelopen week in het nieuws is geweest. Deze week bellen Jasper en Steffie met Marcel van de 4 & 5 mei stichting in Houten over de veteranen dag van aankomende zaterdag en wat er dan precies gaat gebeuren bij het gemeentehuis.

Zaterdag 26 juni eert Nederland zijn veteranen tijdens de Nationale veteranen dag.
Een veteraan is iemand die militair geweest is en in dienst van het koninkrijk der Nederlanden in oorlogsomstandigheden gediend heeft. Hieronder vallen ook vredesmissies zoals die van de Verenigde Naties.

Deze dag is ingesteld door de regering om waardering te geven aan het werk dat veteranen voor Nederland hebben gedaan. Marcel geeft aan dat dit lang niet zo normaal in Nederland was en dat Prins Bernhard in het verleden veel voor de positie van veteranen heeft betekend. Dit is ook de reden dat de nationale veteranen dag ieder jaar op een zaterdag rondom de verjaardag van de prins valt.

Marcel is 1 van de 250 veteranen die Houten rijk is en onderdeel van het 4 & 5 mei comité in Houten waar hij het netwerk van veteranen in Houten een nieuw leven in probeert te blazen. Hij verwacht niet dat de waardering voor veteranen in Nederland ooit zoals in Amerika gaat worden. Wel is Marcel blij met de ontwikkeling die de waardering de afgelopen jaren doorgemaakt heeft.

Aankomende zaterdag 26 juni zal hij samen met burgemeester van Houten Gilbert Isabella de officieel erkende veteranenvlag hijsen. Samen met collega’s Erik, John, Iwan en Guus is zal hij om half 10 bij het gemeentehuis aanwezig zijn. Iedereen die hierbij wil zijn is welkom!

(Tekst gaat verder onder de foto)

Deze vlag is ontworpen door Edo, een veteraan die zich heeft ingezet om een officiële vlag te ontwerpen. Het heeft vervolgens veel voeten in de aarde gehad om deze vlag te laten erkennen maar dat is nu dus eindelijk gelukt. Op de vlag is duidelijk het Nederlandse “rood, wit en blauw” te zien. Daarnaast staan er twee geleurde hoeken op de vlag waarbij licht blauw voor de VN staat en het groene staat voor overige missies die buiten de VN om gevochten zijn. Verder is ook duidelijk een V van veteranen te herkennen op de vlag.

Mail met Houtenseveteranen@gmail.com wanneer er vragen zijn over veteranen in Houten of de viering van veteranendag aankomende zaterdag en luister via deze link naar het interview dat Marcel afgelopen zaterdag had tijdens Enthousiasper:


Current track

Title

Artist

Current show

HoutenFM Non-stop

20:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love