Daar Hou Ik U Aan: de uitzending van woensdag 30 november 2016.

3 december 2016

Daar Hou Ik U Aan over het mediation traject windmolens en over medische ethiek.

Op 30 november was te gast bij Daar Hou Ik U Aan Erik Jan Visser, fractievoorzitter van het CDA. Nadat de omroep Sint en Piet de uitzending waren begonnen in dichtvorm werd overgeschakeld naar het huis van de stad om te spreken met Anneke Dubbink over het armoedecafé dat werd georganiseerd door CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks. Dubbink gaf uitleg over de reden om het café te organiseren en over de stille armoede die ook in Houten aanwezig is, bijvoorbeeld onder Zelfstandigen zonde r personeel (ZZP-ers).
Vervolgens was er in de uitzending ruim aandacht voor de ontwikkelingen rondom het windpark Houten. Na de afgeronde mediation stelt Eneco zich volgens Maurice Bakker van het NLVOW op het standpunt dat de meeropbrengsten van het overdag vaker draaien niet in het omgevingsfonds hoeven te worden gestort, maar dat daarmee obligatiehouders moeten worden betaald. Met Erik Jan Visser werd van gedachte gewisseld over de wijze waarop de politiek van Houten tot “voortschrijdend inzicht” is gekomen. Volgens Visser kon de politiek na 2010 niet anders dan de getekende contracten naleven, terwijl Bakker aangaf dat er in op grond van een ingediend Wob verzoek in 2010 voor zover hem bekend toen nog geen contracten waren.
In het tweede uur was er een vraaggesprek met Theo Boer, bijzonder hoogleraar Lindeboom leerstoel ethiek van de zorg aan de Theologische Universiteit te Kampen. Boer betoogde met verve dat het niet aan de overheid is om zich organen toe te eigenen van hersendode personen die geen keuze hebben gemaakt in het donorregister. De lichamelijke integriteit staat volgens Boer voorop, zowel tijdens als na het leven ook indien een ander mens met een gedoneerd orgaan nog verder kan leven. Erik Jan Visser was van mening dat de enige juiste weg om meer donoren te vinden bestaat uit het geven van intensieve voorlichting.
De uitzending werd gepresenteerd door Frans van Heerden en Paul van Ruitenbeek.

[mh_media type=audio]


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Current show

HoutenFM Non-stop

12:00 17:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love